Zout
Everything you need to know…
De diverse soorten zout vertonen grote verschillen in smaak en zoutheid en worden gebruikt
voor diverse takken in de voedingsmiddelenindustrie.
Tafelzout is een iets ‘deftiger’ keukenzout: het is fijner van structuur en strooit gemakkelijker. De
fabrikanten mogen in keuken- en tafelzout zowel een antiklonter- als een strooimiddel stoppen.
Er mag ook jodium aan worden toegevoegd. Dat moet op de verpakking worden vermeld. Het
wordt o.a. gebruikt voor boter, margarine en chips.
is zout met een geringe toevoeging van natrium- nitriet. Het is bestemd voor de vleesverwerkende industrie.
is niet-gejodeerd consumptiezout.
is gejodeerd consumptiezout.
Is ongeraffineerd en wordt nog veel in Frankrijk gebruikt. De smaak is minder zuiver dan van geraffineerd zeezout.
wordt gewonnen op plaatsen waar de zoutlagen aan de oppervlakte komen. In Frankrijk noemt men het sel-gemma. Kenmerkend voor klipzout zijn de zeer harde zoutkristallen, die langzaam oplossen. Vroeger werd klipzout vaak gebruikt voor het inleggen van groente en werd in brokken verkocht. Het werd zowel ongeraffineerd als geraffineerd in de handel gebracht. De smaak is zeer pittig
een zout lijkende stof, die oorspronkelijk uit zeewier werd gewonnen. Tegenwoordig wordt het op synthetische wijze verkregen. Het bevat geen smaak- en kleurstoffen, maar heeft de eigenschap de smaak van andere ingrediënten te benadrukken. Het wordt regelmatig gebruikt in Aziatische keukens en met name in de Chinese keuken.
Dieetzout bevat bijna geen natriumchloride. Dit is vrijwel geheel vervangen door kalium- en/of ammoniumchloride. Dieetzout is bedoeld voor mensen die een natriumbeperkt dieet volgen.
wordt gebruikt voor conservering van vis en in de vleeswarenindustrie.
wordt gewonnen door water in ondergrondse zoutlagen te persen en de pekel, die ontstaan is
door vermenging van het water met het losgemaakte zout, weer op te pompen. Na uitdamping en zuivering ontstaat het fijne zout, dat gebruikt wordt in de voedingsmiddelenindustrie (conserven, soep, maggi) en de zuivelindustrie.
is zout met kaliumjodide toevoeging en wordt toegepast bij het bakken van brood.
ontstaat door verdamping van zeewater en wordt alleen in warme, zonnige gebieden
gewonnen. Het heeft een sterke, enigszins prikkelende smaak en wordt vanwege de onregelmatig gevormde zoutkristallen ook wel grof zout genoemd. Het is geraffineerd.
Zeezout is vaak klonterig, doordat er nog magnesiumzout in voorkomt dat vocht aantrekt. 0m die reden wordt soms een antiklontermiddel toegevoegd.
Er is zowel grof als fijn zeezout te koop. Sommige mensen denken dat zeezout beter is voor de gezondheid. Dat is onjuist.
Het bevat wel meer mineralen dan keukenzout, maar deze hoeveelheden zijn echter te verwaarlozen. In zeezout kunnen bovendien verontreinigingen zitten, zoals zware metalen.
was vooral in de vorige eeuw erg populair. Het werd vaak thuis bereid. Zout maakt het malen van specerijen in een vijzel gemakkelijker. Knoflook wordt met zout tot knoflookzout gewreven. Selderiezaad met zout wordt selderiezout. Zo zijn allerlei zouten met een smaakje te bedenken.
In mineraalzout is het natriumchloride soms voor meer dan de helft vervangen door zouten
als kaliumchloride en magnesiumsulfaat. De meeste mineraalzouten worden bereid door zout met kaliumchloride en/of magnesiumsulfaat te mengen. Jozo Vitaal wijkt hierin af. Dit product wordt gemaakt van water dat overblijft na kristallisatie van zeezout. Dit water wordt vervolgens vermengd met water uit geisers, zoals die in IJsland voorkomen. Daarna wordt het ingedampt en blijft het mineraalzout over.
Onze website maakt gebruik van cookies en verzamelt daarmee informatie over uw bezoek om onze website te verbeteren (door te analyseren), u Social Media content en relevante advertenties te tonen. Zie onze cookies pagina voor meer details of ga akkoord door op de knop 'Accepteren' te klikken.
Hieronder kunt u kiezen welke soorten cookies u op deze website toestaat. Klik op de knop "Cookie-instellingen opslaan" om uw keuze toe te passen.
Deze inhoud is geblokkeerd. Accepteer cookies binnen de categorie '%CC%' om deze inhoud te bekijken.