De kunst van het Roken
Low & Slow…
Op deze pagina vind je uitgebreide achtergrond informatie over het roken met de diverse Weber barbecues.
Hieronder vind je informatie over het roken op de Weber Smokey Mountain (WSM) en de andere Weber barbecues. De diverse rook accessoires en hoe hier mee om te gaan en het gebruik van diverse soorten rookhout en de daarbij behorende aroma’s .
Kortom; met deze kennis kan het roken zo beginnen!
Veel lees plezier en succes in de praktijk!
Het roken van vlees en vis is een eeuwen oude bereidingswijze. Vroeger voornamelijk om voeding langer te kunnen bewaren en daarnaast om een andere smaak te geven. Tegenwoordig is de houdbaarheid minder belangrijk, maar de smaak des te meer! Met de Weber Smokey Mountain kunt u vlees, vis, schaaldieren en zelfs kazen roken.
De Smokey Mountain Cooker is prachtig vormgegeven en voorzien van pootjes, die zorgen voor een optimale stabiliteit. De rookoven is verder voorzien van twee grillroosters, waardoor het mogelijk is om meerdere gerechten tegelijk te bereiden. Op de thermometer kan de temperatuur nauwkeurig worden afgelezen, waardoor je altijd op de perfecte temperatuur kan roken.
Roken heeft het effect dat de aromatische smaak in het gerecht trekt. Afhankelijk van het gerecht kun je uit verschillende soorten houtsnippers kiezen, zoals o.a. ceder-, els-, appel-, whiskey- of kersenhout. Zo krijgt bijvoorbeeld gegrild varkensvlees een geheel nieuwe dimensie aan smaken mee.
Kortom; een topper op je volgende barbecuefeest!
De Smokey Mountain Cooker zal de startende roker maar ook de gevorderde roker, veel plezier brengen. De Smokey Mountain Cooker biedt een barbecuebeleving van een bijzondere soort: niet door de gloed van de briketten, maar door langzaam garen bij lage temperaturen en de aromatische rook worden gerechten zoals spareribs, vis of rundvlees voorzien van een verfijnde rooksmaak. De waterschalen zorgen ervoor dat ook mals gevogelte geen kans krijgt om uit te drogen.
Maak het gerecht nog lekkerder met het aroma van rookhout. Dit is verkrijgbaar in zeven varianten: Pecan, Apple, Cherry, Hickory, Mesquite, Beech en Whiskey. Laat de rooksnippers minimaal een half uur in water weken en leg ze op de briketten, respectievelijk in de hiervoor bestemde smoker box in uw Weber gasbarbecue. De zachtheid van de appelboom en de kerselaar gaan perfect samen met gevogelte of varkensvlees. Het meer uitgesproken mesquite hout leent zich perfect voor groente of vis. Pecannoten en hickory zijn krachtiger en sublimeren rood vlees. De nuances van het gerecht kunnen hierdoor eindeloos variëren.
Voor een intensere rooksmaak biedt Weber cederhouten rookplanken aan, waarop de gerechten rechtstreeks worden geplaatst. Bij contact met de warmte verspreidt de weergaloze houtsmaak van de plank zich in het gerecht. Deze accessoire is ideaal voor de bereiding van vis en gevogelte en leent zich voor gasbarbecues en houtskoolbarbecues.
Als je niet over de Smokey Mountain Cooker beschikt, kunnen de gerechten gerookt worden met de Weber barbecue dankzij de universele smoker box. Deze accessoire wordt rechtstreeks op het rooster van de gasbarbecue geplaatst. De houtsnippers, die vooraf minimaal een half uur in water zijn geweekt, worden vervolgens toegevoegd. Bij contact met warmte geven de snippers een aromatische rook af, die vermengd wordt met het gerecht dat in de gesloten barbecue wordt bereid. De combinatie van smaken die tijdens de bereiding ontstaan, geven het gerecht een heerlijke rooksmaak. De Smoker box van roestvrij staal is standaard rechts van het rooster geïntegreerd in de meeste Summit-gasbarbecues van Weber.
Met het boek “Weber’s Smoke”, een uitgave in samenwerking met Larousse, wordt de rooktechniek geperfectioneerd. In dit boek staan o.a. recepten over gerookte camembert en kersenchutney of gerookte filet mignon met tropische saus. Dit zeer complete werk legt de werking van de Smoker box, rooktechnieken, onmisbare accessoires (rookplank, rookhout, enz.), de bereidingstijd of de aan te houden temperaturen stap voor stap uit.
Onze website maakt gebruik van cookies en verzamelt daarmee informatie over uw bezoek om onze website te verbeteren (door te analyseren), u Social Media content en relevante advertenties te tonen. Zie onze cookies pagina voor meer details of ga akkoord door op de knop 'Accepteren' te klikken.
Hieronder kunt u kiezen welke soorten cookies u op deze website toestaat. Klik op de knop "Cookie-instellingen opslaan" om uw keuze toe te passen.
Deze inhoud is geblokkeerd. Accepteer cookies binnen de categorie '%CC%' om deze inhoud te bekijken.