Sojasaus
Everything you need to know…
Sojasaus en ketjap worden met name in de oosterse keuken gebruikt. Toch kan het verwarrend zijn welke sojasaus je moet kopen. De Chinese keuken gebruikt bijvoorbeeld weer andere sojasaus dan de Japanse keuken of de Indonesische keuken.
Ik zal proberen kort uiteen te zetten wat de verschillen zijn. Sojasauzen zijn in principe gefermenteerde sojabonen. In de Aziatische keuken wordt het gebruikt om een zoute smaak aan het eten toe te voegen of om kleur aan een gerecht te geven. Soms wordt ook suiker toegevoegd aan de sojasaus voor een zoet gerecht.
Er zijn echt ontzettend veel sojasauzen op de markt dus het is soms lastig kiezen.
Maar het belangrijkste is dat je de juiste sojasaus bij de juiste keuken gebruikt.
bij Chinese recepten Chinese sojasaus, en bij Indonesiche gerechten de Indonesiche ketjap.
Bij Chinese recepten zie je vaak staan: Lichte sojasaus en/of donkere sojasaus.
beide worden gebruikt. De lichte sojasaus is een zoute sojasaus wat met name wordt gebruikt voor de smaak. De donkere sojasaus wordt meer gebruikt om kleur aan het gerecht te geven maar geeft ook wel wat smaak af. De donkere sojasaus is onverhit niet erg lekker dus gebruik dit alleen in wokgerechten. De licht sojasaus is ook erg zout dus pas op dat je niet teveel gebruikt anders overheerst dit de smaak van het gerecht.
In de Indonesische keuken wordt ketjap gebruikt (je schrijft het als Kecap). Ketjap is ook sojasaus maar dan met de typische Indonesische smaak. De twee belangrijkste die gebruikt worden zijn Ketcap Asin en Kecap manis. De Asin is de zoute variant, de Manis is de zoete variant. Let dus bij het recept goed op of je de juiste ketjap gebruikt. Er bestaan nog wel een aantal andere kecaps met andere benamingen maar dat staat dan in het recept als je dat zou moeten hebben, bijvoorbeeld ketjap Medja, dat is dan weer een tussenvariant van Asin en Manis.
De belangrijkste sojasaus in de Japanse keuken is iets wat sterk lijkt op Chinese lichte sojasaus. Dit is dus eventueel uitwisselbaar als je geen Japanse sojasaus kan vinden. Er zijn nog meer soorten Japanse sojasaus te krijgen.
Het belangrijkste is gewoon dat je Japanse sojasaus gebruikt bij Japanse gerechten, Chinese sojasaus bij Chinese gerechten en Indonesische sojasaus bij Indonesische gerechten.
Goede sojasaus koop je bij een toko (soms is het ook in de supermarkt te vinden). Helaas is er ook bij tokos wel eens een mindere kwaliteit te vinden. Soms zijn dit soort slechte kopiëen van bekende merken die dan voor weinig worden aangeboden. De smaak is meestal minder dan de echte bekende merken.
Voor iedereen die nog een flesje van Conimex heeft staan, kan ik vast adviseren om deze weg te gooien of je schutting er mee in te oliën of iets dergelijks. Deze sojasaus is simpel weg gewoon niet lekker.
Om de keuze wat makkelijker te maken heb ik vast een aantal sojasauzen geselecteerd van goede merken die gegarandeerd goed zijn qua smaak. Ik zal hieronder vast een overzicht zetten.
Let op of er superior soy saus op het etiket staat en naturally brewed. Het merk Pearl River Bridge is eigenlijk een veilige keus. Is wereldwijd bekend en heeft HACCP keurmerken wat wil zeggen dat het ook in de horeca wordt gebruikt. Ik zal ook afbeeldingen toevoegen bij dit artikel.
Een gerenomeerd merk uit Japan is Kikkoman.
Het merk ABC heeft zeer lekkere ketjapsauzen. De ketjap manis smaakt bijna als pannekoekenstroop zo lekker.
Onze website maakt gebruik van cookies en verzamelt daarmee informatie over uw bezoek om onze website te verbeteren (door te analyseren), u Social Media content en relevante advertenties te tonen. Zie onze cookies pagina voor meer details of ga akkoord door op de knop 'Accepteren' te klikken.
Hieronder kunt u kiezen welke soorten cookies u op deze website toestaat. Klik op de knop "Cookie-instellingen opslaan" om uw keuze toe te passen.
Deze inhoud is geblokkeerd. Accepteer cookies binnen de categorie '%CC%' om deze inhoud te bekijken.