Varkensvlees
The best cuts…
Op deze pagina vind je de mooiste stukken varkensvlees
Varkensvlees heeft een neutrale smaak en laat zich hierdoor ideaal combineren met vele soorten kruiden, specerijen en groenten. Toch heeft iedere soort varkensvlees zijn eigen typische kenmerk.
Ook varkensvlees is ideaal te bereiden op de barbecue.
Een overheerlijke buik- of babyback sparerib, een mooi stukje buikspek of probeer eens een Rack-of-pork op de barbecue.
Echt de moeite waard!
Onder de kopjes ‘Hollands varkensvlees’ en ‘Iberico varkensvlees’ vindt u de producten van deze twee verschillende varkensrassen. De producten kunnen dezelfde naam hebben maar het verschil zit in de afkomst. Varkensvlees van het Hollandse varken smaakt anders dan varkensvlees van de Iberico. Hollands varkensvlees is smaakneutraal en dient gekruid of gemarineerd te worden en Iberico varkensvlees heeft een rijke, nootachtige smaak. Klik op het ras van uw voorkeur en u vindt de beschikbare producten.
In de wroetstallen hebben de varkens 25% meer bewegingsruimte en zorgt de dikke laag met strooisel voor een comfortabel ligbed waar de varkens op kunnen rusten. In het strooisel in onze stallen kunnen de varkens lekker wroeten. De Wroetvarkens leven in groepen van 20 tot 30 dieren, op dichte vloeren (geen roosters). De varkens kunnen onbeperkt de hele dag door eten en drinken. De leefomstandigheden van de wroetstal zorgen voor gezonde varkens, ze worden niet gecastreerd en medicijnen worden alleen toegediend bij zieke dieren, op voorschrift van de veearts. Er wordt zoveel mogelijk voer uit de regio gebruikt, waardoor geen overbodige transportkilometers worden gemaakt. Het Wroetvarken is van het ras Piétrain-varken, bekend om zijn heerlijke vlees.
Ibericovlees is varkensvlees maar dan anders. Het Iberische ras is totaal anders dan het Hollandse witte varken (het vlees dat u kent). Het ras stamt af van de Sus Mediterraneus en leeft in het Zuidwesten. De Cerdo Iberico is een lijn die gaat terug tot de tijd van de holbewoners van het Iberisch schiereiland (Spanje en Portugal). In dat gebied bevindt zich een overvloed van steeneiken. De eikeltjes van deze steeneiken heten ‘Bellota’. De zwartgekleurde Iberico (pata negra of zwartpoot) is een stam van varkens die aanzienlijk verschilt van de andere Europese varkens. De Ibericovarkens worden gevoed met deze eikeltjes waardoor ze hun karakteristieke nootachtige smaak ontwikkelen. De vrije uitloop maakt het leven van dit varken plezierig. Iberische varkens komen vooral voor in de regio’s Extremadura, Andalusië en Castilië.
Iberico , echte kenners willen geen ander varkensvlees. Herkent u het ontbreken van smaaktonen in het varkensvlees van supermarkt of slager? Dan is het eten van dit vlees een openbaring. Rijk aan smaken waaronder noot, gras en kruid met een subtiele marmering. Bekend van de Pata Negra hammen, onovertroffen smaakvolle ham. Als u een Ibericoham ziet met de titel Bellota, dan heeft u te maken met de achterpoot van de Iberico, gegarandeerd gevoed met eikeltjes. Die smaak herkent u terug in het vlees. Het vlees ontwikkelt een mooie marmering, sappigheid en volle smaak. Nooit eerder proefde u zoveel smaak in varkensvlees. Het soort varken en de rijke voeding zorgt ervoor dat deze veel minder ‘effecient’ (lees goedkoop) gevoed kan worden. Het kost dus iets meer maar daarvoor krijgt het dier beter en mooier voer en een beter buitenleven.
Gezond en voedzaam
Ibericovlees bevat een hoog percentage enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren en daarmee draagt het bij aan het verlagen van het cholesterolgehalte. Het vlees is veel roder van kleur dan wat u gewend bent en heeft een hoog hemoglobinegehalte, meer ijzer, zink en vitamines B en E.
In 1999 bedachten 5 varkensboeren in Limburg uit ontevredenheid van hun toenmalige werk en leven, het Livar varken. Dit varken moest zich gaan onderscheiden in smaak, vleeskwaliteit en dierenwelzijn. Na een ontdekkingsreis door Spanje, waar het Iberico varken al volop werd gehouden, werd in Nederland begonnen met een strenge selcetie van varkensrassen. De uiteindelijke, ultieme kruising werd gehouden op Abdij Lilbosch in Echt (L). Daar lopen de varkens nog steeds rond en worden verzorgd door de op de abdij wonenende monniken. Door de populariteit en gebrek aan ruimte op de abdij, werkt Livar inmiddels met een zevental boederijen die de omgevingen werkwijze zoals op de abdij, zo goed mogelijk nastreven. Kwaliteit en dierenwelzijn worden zeer streng gecontroleerd. Livar varkensvlees kenmerkt zich door de mooi marmering in, en ruime vetlaag op het vlees. Smaken zitten geconcentreerd in vetten, het vet tussen de spieren, en komen bij de bereiding vrij. Vele restaurant hebben dit prachtige vlees al sinds het begin op de kaart staan. Het vlees is zo mooi van smaak en structuur dat zelfs de delen die normaal het gehakt in gaan, kunnen worden gebruikt voor de mooiste gerechten. De sukade, de picnicen de Boston Butt zijn hier wel de smakelijkste voorbeelden van. Het Livarvarken onderscheidt zich echt van andere varkentjes.
Livar varkens kunnen buiten rondscharrelen in een uitloop. Ze hebben onbeperkt voer en water ter beschikking waardoor het welzijn van de dieren op hoog niveau is. Binnen hebben ze meer ruimte en een groot bed van stro.
Het vlees van het Livarvarken is rijper dan u gewend bent. Meer doorregen en een rijke rode kleur waaraan je de aanwezigheid van smaak herkent. Tijdens de bereiding zul je het verschil merken; Livarvlees verliest nauwelijks gewicht waar doorsnee varkensvlees al snel een kwart aan gewicht verliest en volledig inkrimpt.
*
Over spareribs ben je niet snel uitgepraat. Er zijn verschillende snitten en smaken spareribs en talloze manieren om ze te bereiden. Om te beginnen heb je spareribs en buikspareribs. Als een Amerikaan spareribs zegt bedoelt ie buikspareribs. Dat zijn eigenlijk de echte spareribs.
Buikspareribs of St. Louis Ribs worden gesneden van het lagere ribdeel, tegen de buik. Ze hebben steviger vlees en zijn een stuk groter. Maar, in buik spareribs zit veel meer smaak. Het kost wat meer tijd om te bereiden maar de smaak is fantastisch.
De dikbevleesde buikspareribs horen thuis op de BBQ. Perfect om low&slow te breiden. Geef je eigen smaak aan dit stuk door te rubben, injecteren of glazen. Of alledrie uiteraard!
Spareribs zijn er in allerlei soorten. Zo hebben wij de overheerlijke St. Louis Style buikspareribs: échte Amerikaanse ribs voor de barbecueliefhebber. Hebt u liever spareribs van eigen bodem? Natuurlijk bestaan er ook lekkere Hollandse spareribs, van de beste kwaliteit. Ook bestaan de minder bekende Ibericospareribs, die bekend staat om zijn rijke smaak.
De spareribs in de Nederlandse winkels en slagerijen zijn ‘baby back ribs’ of loin ribs en worden gesneden van het ribdeel tegen de lende, onder de ruggengraat. Het mooie van baby backs is dat ze handzaam zijn, vrij snel klaar en mooi mals vlees bevatten.
Spareribs zijn er in allerlei soorten. Zo hebben wij de overheerlijke St. Louis Style buikspareribs: échte Amerikaanse ribs voor de barbecueliefhebber. Hebt u liever spareribs van eigen bodem? Natuurlijk bestaan er ook lekkere Hollandse spareribs, van de beste kwaliteit. Ook bestaan de minder bekende Ibericospareribs, die bekend staat om zijn rijke smaak.
De rack of pork of varkensrack is een uniek stuk varkenvlees.
Het rack is een prachtig stuk rib met vlees, waarbij de botjes zijn schoongemaakt zoals bij een lamsrack. Dat maakt het tot een mooi BBQ- en ovenproduct.
*
Varkenshaas is de meest malse spier van het varken, die zich in de rug van een varken bevindt. Het is een schuin toelopend stukje vlees.
Hij bestaat uit een kop, een dik gedeelte en een relatief dun uiteinde. De kophaas is het goedkoopst en wordt veel voor saté gebruikt, het middelste gedeelte is het duurst. Meestal wordt dit gedeelte rosé gebraden (rosé = net aan gaar). Snijdt men de varkenshaas in plakken van circa 2 centimeter dikte, dan krijgt men varkensmedaillons, waarvoor vele recepten bestaan.
Een bekend gerecht is gebakken varkenshaas in roomsaus.
*
Buikspek is lekker, maar buikspek van het Iberico varken smaakt nog veel lekkerder! Het buikspek van het Iberico varken herken je door het hoge percentagel mooi vet in het product, tot wel 90%. Hierdoor geschikt om mee te larderen, of voor het maken van een zeer smakelijke side-dish.
Het Iberico varken staat bekend als een wat vetter varken met heel veel smaak. Dit alles komt het beste terug in een stukje buikspek. Langzaam garen in de oven op op de BBQ en u heeft een prachtige smaak op uw bord.
Buikspek leent zich perfect om te roken. Pekel, kruid, rub, marineer dit op je eigen manier en gaar dit op je smoker of keramische BBQ. Het resultaat is verbluffend.
*
Speklappen zijn al vele jaren een bekend verschijnsel in de Nederlandse keuken.
Een zeer betaalbaar stukje varkensvlees met een sensationele smaak, en om niet te vergeten, de onweerstaanbare knapperigheid nadat deze op de barbecue is klaargemaakt.
Onze website maakt gebruik van cookies en verzamelt daarmee informatie over uw bezoek om onze website te verbeteren (door te analyseren), u Social Media content en relevante advertenties te tonen. Zie onze cookies pagina voor meer details of ga akkoord door op de knop 'Accepteren' te klikken.
Hieronder kunt u kiezen welke soorten cookies u op deze website toestaat. Klik op de knop "Cookie-instellingen opslaan" om uw keuze toe te passen.
Deze inhoud is geblokkeerd. Accepteer cookies binnen de categorie '%CC%' om deze inhoud te bekijken.