Ketchup
Everything you need to know…
Ketchup is een tomatensaus. De saus kan gebruikt worden voor in de keuken, maar vandaag de dag is ketchup ook een tafelsaus. Ketchup is heerlijk bij allerlei soorten snacks en tussendoortjes. Voorbeelden hiervan zijn frites, tosti’s of frikadellen. Ketchupverslaafden eten zelfs bij elke maaltijd ketchup! Het woord ketchup is een verbastering van het Chinese woord voor saus ‘ketjap.’ Tegenwoordig is men meer bekend met ketchup dan met ketjap. Vooral in Nederland is men dol op ketchup. Ketchup is dan ook een van de meest populaire sauzen die bij de friet wordt gegeten. Heinz is het merk achter de tomatensaus. Dit merk is afkomstig uit de Verenigde Staten. Sinds 1869 produceren zij tomatenketchup. Inmiddels is het merk wereldwijd bekend. Er zijn verschillende soorten smaken tomatenketchup. Je hebt naast de normale variant de pittige variant, maar ook de curry variant of de knoflookvariant. Er is voor ieder wat wils.
Ketchup is één van de populairste sauzen waarvan we gebruik maken bij ons eten. Smaakmaker bij snacks als hamburgers, frikandellen en op het broodje worst. In het buitenland is ketchup ook mateloos populair op frietjes.
Als het goed is, bestaan ketchup grotendeels uit tomaten, of beter gezegd tomatenpuree. Verder bevat ketchup suiker, azijn, zout en kruiden. Sommige merken ketchup bevatten ook nog een additief om de smaak en/of dikte op peil te houden. Over het algemeen zit er vrij veel suiker in ketchup. In sommige merken biologische ketchup is de hoeveelheid suiker veel minder of wordt er gekozen voor een andere zoetstof als alternatief.
Inmiddels is er een aantal merken en fabrikanten die biologische ketchup in het assortiment hebben opgenomen. Het belangrijkse verschil met gewone ketchup is dat de biologische variant grotendeels is gemaakt met ingrediënten die biologisch gekweekt zijn. Waar je ook nog op kunt letten is welke zoetstof er gebruikt is. Via onderstaande links vind je er meer informatie over, inclusief de ingrediënten en andere wetenswaardigheden van deze biologische ketchup.
Ketchup of tomatenketchup is een saus, gemaakt van heel veel tomaten in een geconcentreerde vorm, met toevoeging van zout, salie, peper, azijn en geleisuiker. Ketchup wordt gebruikt bij snacks, tussendoortjes en maaltijden. Het is de populairste rode saus ter wereld. Niet iedereen is overigens gecharmeerd van ketchup. Er zijn mensen die de saus te zoet vinden of culinair gezien “not done”.De naam “ketchup”is een Engelse verbastering van het Chinese woord “ke -tsjiap”voor de saus. De oorspronkelijke saus werd namelijk in China gemaakt van sojabonen en heette ke-tsjiap. Na experimenten met walnoten, champignons en bonen werd ke-tsjiap, catsup, en uiteindelijk werd het ketchup met tomaat. Het populaire gebruik van ketchup kent nog niet eens zo’n lange geschiedenis. Eigenlijk is de opmars ervan begonnen na 1960. De koelkast werd uitgevonden en de welvaart nam toe. Culinaire zaken die alleen voor de welgestelde mensen bereikbaar was, werd steeds normaler bij het “gewone volk”. De gekookte aardappel maakte plaats voor buitenlandse gerechten en eetgewoonten. Bijvoorbeeld de barbecue, een eetgewoonte, overgevlogen uit Amerika. En wat is nu een barbecue zonder de bekende (knijp)fles ketchup? Denk hierbij aan de homemade hamburger. En wie nu denkt dat ketchup iets typisch Amerikaans is, heeft het mis. Zweden, Finland en Denemarken zijn de grootste ketchup gebruikers. De Amerikanen zijn echter wel de meest creatieve ketchup gebruikers.
Ketchup blijkt heel gezond te zijn. Tomaten die gekookt en verwerkt zijn tot puree of ketchup bevatten hoge concentraties lycopeen dan verse tomaten. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat lycopeen de kans op chronische ziekten (zoals kanker en hart- en vaatziekten) verminderd. Daartoe is ongeveer 40 milligram lycopeen nodig. De opname van lycopeen wordt verhoogd door een beetje olie toe te voegen. Nadeeltje van ketchup is dat het erg veel suiker bevat, een fles ketchup bevat gemiddeld 45 suikerklontjes!
Ketchup is verkrijgbaar in potten, (knijp)flessen, tubes en emmers in alle supermarkten. Heinz produceert al 135 jaar ketchup en inmiddels zijn er vele merken bijgekomen.
Onze website maakt gebruik van cookies en verzamelt daarmee informatie over uw bezoek om onze website te verbeteren (door te analyseren), u Social Media content en relevante advertenties te tonen. Zie onze cookies pagina voor meer details of ga akkoord door op de knop 'Accepteren' te klikken.
Hieronder kunt u kiezen welke soorten cookies u op deze website toestaat. Klik op de knop "Cookie-instellingen opslaan" om uw keuze toe te passen.
Deze inhoud is geblokkeerd. Accepteer cookies binnen de categorie '%CC%' om deze inhoud te bekijken.