Kruiden & Specerijen
Spice it up…
Op deze pagina wordt de werking van kruiden en specerijen en het toepassen van “Dry Rubs” nader toegelicht.
De diverse aroma’s en waarin deze zoal worden toegepast.
Uitleg over de “Dry rub”, de werking hiervan op de producten, de voordelen…
Verder uitleg over het toepassen er van en enkele nuttige hints & Tips
Probeer en experimenteer!
Zonder kruiden of specerijen wordt het moeilijk om de verschillende aroma’s te verkrijgen. Tegenwoordig is de keuze enorm, wat niet wil zeggen dat u altijd alles in huis zou moeten hebben. Zorg er in ieder geval voor dat u tijm, oregano, chilipoeder, komijnpoeder en (gerookte) paprikapoeder in huis heeft.
Wat van ver komt is lekker. Dat geldt zeker voor de specerijen die al sinds eeuwen uit verre oorden worden gehaald om onze dagelijkse kost op te vrolijken, al is het alleen maar door de broodnodige variatie.
Specerijen zijn een verrijking van onze keuken. Probeer je het leven eens voor te stellen zonder specerij… Zonder peper, zonder kaneel, zonder laurierblad. Wat dacht je van witbier zonder koriander? Probeer eens een echt lekkere rode kool te maken zonder kruidnagel…
Zoals ook al elders opgemerkt, door toevoeging van kruiden en specerijen kunnen we onze barbecue gewoon extra lekker maken. Maar we kunnen ons barbecue feest er ook een bepaald thema door meegeven. Bijvoorbeeld Chinees, Thais, Amerikaans of Mexicaans.
Een dry–rub is eigenlijk niets meer dan een mengsel van gedroogde kruiden en specerijen om je vlees of vis mee op smaak te brengen. Dry–rubs zijn met name populair in keukens van de zuidelijke staten van de US, maar winnen zeker via de barbecue steeds verder terrein.
In een een dry–rub zit eigenlijk altijd bruine/witte suiker (zorgt door karamelisering voor een mooie korstvorming), zout (onttrekt vocht aan het vlees waarin de kruiden oplossen) zwarte peper en paprika poeder. Andere veel gebruikte kruiden en specerijen zijn cayenne peper, oregano, komijn (Djintan), chilipoeder, mosterd poeder, uien poeder en knoflook poeder.
De kruiden en specerijen worden altijd in gedroogde vorm gebruikt omdat ze op deze manier beter gelijkmatig over het vlees te verdelen zijn. Uiteraard zijn er ontelbare variaties en worden er veel meer kruiden en specerijen gebruikt in wisselende mengverhoudingen. De specerijen in de rubs zijn over het algemeen grof gemalen.
Natuurlijk geeft een dry rub smaak aan vlees en vis. Maar hoe komt de smaak in het vlees en blijft de malsheid behouden?
Het zout in de rub zal in eerste instantie wat vocht aan het vlees onttrekken. Dit is heel goed te zien: De dry rub laag op het vlees wordt na enkele minuten vochtig. In dit vocht zullen de ingrediënten oplossen en het is dan net of er een saus laagje op het vlees ligt. Na enige tijd, zo rond de 3 kwartier, zal dit vocht weer door het vlees opgenomen gaan worden en neemt de kruiden, specerijen, suiker en zout met zich mee.
Omdat een dry rub verder geen vocht aan het vlees toevoegt en omdat het anders dan de meeste natte marinades geen zuur bevat (bv azijn, wijn, vruchtensap) wat bindweefsel afbreekt, blijft de structuur, de “bite”, van het vlees veel beter behouden.
De suiker tenslotte is er ook niet alleen voor de smaak. De suiker in de rub die aan de buitenkant blijft zitten zal bij de juiste temperatuur, tussen de 160° en 180° Celsius, gaan karameliseren. Hierdoor krijgt het vlees een lekker krokant laagje en blijven de sappen beter in het vlees, waardoor het malser blijft. Wees wel voorzichtig want suiker verbrandt boven de 180° en dat is zonde van de smaak.
Het eerste voordeel van een dry rub is dat deze sneller werkt dan een marinade. Vaak heb je maar 1 tot 2 uur nodig, slecht een enkele keer langer. De totale benodigde tijd hangt af van het soort vlees en de grootte van het te kruiden stuk voor op de barbecue.
Een ander belangrijk voordeel is dat een dry rub op het vlees blijft zitten wanneer je deze eenmaal aangebracht hebt. Je kent het wel bij de traditionele natte marinades: Het vlees direct op de bodem en tegen de wanden van je schaal krijgt minder marinade en de marinade zakt ook naar beneden, waardoor het vlees bovenop droog komt te staan. Voor een goed en gelijkmatig resultaat moet je de inhoud van de bak regelmatig doorscheppen. Bij een dry rub is dit niet nodig.
Zoveel chefs, zoveel smaken, zou je bijna denken. Recepten voor dry rubs variëren van regio tot regio, van cultuur tot cultuur en van kok tot kok. En ook het te marineren stuk vlees of vis bepaalt mede welke dry rub er gebruikt wordt. Zoals eerder gezegd, in een een dry rub zit eigenlijk altijd bruine/witte suiker, zout, zwarte peper en paprika poeder, verder aangevuld met een wisselende combinatie van kruiden en specerijen, in verschillende verhoudingen. De grote kunst is een ideale balans te krijgen tussen zoute, zoete, hartige en pittige smaken, die samen met het te grillen stuk vlees het beste in elkaar naar boven halen.
1. Snij loshangende stukjes vlees en vet van je te grillen stuk vlees.
2. Was bloedresten, mogelijke botsplinters en losse stukjes van je stuk vlees en dep het droog.
3. Strooi de dry–rub op het vlees en zorg voor een gelijkmatige verdeling aan alle kanten van het vlees. Met een kruidenstrooier bereik je het beste resultaat.
4. Je kan de kruiden direct op het vlees strooien of optioneel het vlees eerst insmeren met olijfolie. Gebruik dan wel een variant die geschikt is om te grillen.
5. Druk of wrijf de kruiden in het vlees.
6. Wikkel het vlees in keukenfolie zodat de rub op het vlees blijft zitten en je koelkast schoon blijft.
7. Laat de rub 1 tot 2 uur intrekken, dit is meestal voldoende, maar soms zijn er langere tijden nodig, vooral bij grote stukken.
8. Maak een mopsausje voor gebruik tijdens het grillen van 1 deel water, 1 deel ketchup en ½ deel dry–rub mix. Zo voeg je tijdens het grillen vocht toe om uitdroging terug te dringen en versterk je de smaak.
Onze website maakt gebruik van cookies en verzamelt daarmee informatie over uw bezoek om onze website te verbeteren (door te analyseren), u Social Media content en relevante advertenties te tonen. Zie onze cookies pagina voor meer details of ga akkoord door op de knop 'Accepteren' te klikken.
Hieronder kunt u kiezen welke soorten cookies u op deze website toestaat. Klik op de knop "Cookie-instellingen opslaan" om uw keuze toe te passen.
Deze inhoud is geblokkeerd. Accepteer cookies binnen de categorie '%CC%' om deze inhoud te bekijken.