Tips & Tricks
For better grilling!
Op deze pagina vind je 5 handige barbecue wetenswaardigheden welke als basisvaardigheden altijd kunnen worden toegepast
Deze vijf tips & Tricks gelden voor elk type barbecue (met deksel) en voor vrijwel elk warm te bereiden barbecue gerecht.
Het toepassen van deze basiskennis maakt de kans op mislukken een stuk kleiner.
Begin er vandaag nog mee en sta versteld van het resultaat!
Succes en eet smakelijk!!
Een steak grillen doe je op directe hoge warmte. Alleen is dit vaak bij het bakken van bijvoorbeeld een quiche of grote stukken vlees niet het geval. In de instructies staat dan vaak een exacte temperatuur waar men zich aan dient te houden. Gebruik altijd indirecte warmte voor bakken en zorg ervoor dat de barbecue goed voorverwarmd is en de temperatuur heeft wat er in het recept gevraagd wordt.
Je heeft het vast vaker gehoord, maar het voorverwarmen van de barbecue is de meest belangrijke stap. Verwarm de barbecue voor met alle branders open (bij gas) zodat het grillrooster ook goed schoon wordt. Je wilt natuurlijk niet dat het gerecht wat je gaat bereiden de smaak van de gegrilde kip van gisteren meekrijgt. Daarbij is het belangrijk, net zoals met bakken in een oven, dat de barbecue goed warm is. Een te koude barbecue zorgt ervoor dat bijvoorbeeld bak gerechten niet goed kunnen rijzen.
Weber barbecues hebben elk hun eigen grillrooster. De roestvrijstalen grillroosters in gasbarbecues en de verchroomd stalen grillroosters in houtskoolbarbecues houden de warmte goed vast en kunnen worden vergeleken met de roosters in de oven. Porselein geëmailleerde gietijzeren grillroosters houden de warmte extreem goed vast. Je zou dan ook extra moeten opletten en eventueel de kooktijd moeten verkorten. Houd dan ook het gerecht goed in de gaten. Je zou ook een verhoogd grillrooster kunnen gebruiken om het gerecht boven het grillrooster te houden. Dit zal ook de luchtcirculatie positief beïnvloeden, omdat warme lucht dan nog vrijer om het gerecht heen kan circuleren.
Wanneer je kookt, grilt of bakt op een Weber barbecue, is het altijd aanbevolen om de deksel dicht te houden. Het openen van de deksel laat de warmte naar buiten en zal de temperatuur verlagen en dus de kooktijd van het gerecht verlengen. Het is extra belangrijk om de deksel gesloten te houden wanneer je gaat bakken op de barbecue (zeker bij veel wind of bij het “Winterweberen“). Niet alleen de benodigde warmte zal verloren gaan maar daarnaast zal uw gerecht niet gelijkmatig garen. Houd dus de deksel gesloten zodat de temperatuur stabiel blijft.
Ook al is het belangrijk om de deksel dicht te houden, is het ook belangrijk om het gerecht, halverwege de gaartijd, eenmaal te keren of te draaien. Wanneer de barbecue voorbereid is op indirecte warmte, dan branden de branders of de briketten aan beide kanten van het gerecht. Bij het grillen van bijvoorbeeld kip, zorgt deze warmte ervoor dat de kip mooi bruin kleurt. Maar bij het bakken zal deze warmte het bakgerecht wellicht te donker kleuren bij de kanten vlakbij de warmtebron. De meest gemakkelijke manier is gewoon het gerecht een kwartslag te draaien halverwege de baktijd. Zo zal het gerecht gelijkmatig garen en kleuren.
Onze website maakt gebruik van cookies en verzamelt daarmee informatie over uw bezoek om onze website te verbeteren (door te analyseren), u Social Media content en relevante advertenties te tonen. Zie onze cookies pagina voor meer details of ga akkoord door op de knop 'Accepteren' te klikken.
Hieronder kunt u kiezen welke soorten cookies u op deze website toestaat. Klik op de knop "Cookie-instellingen opslaan" om uw keuze toe te passen.
Deze inhoud is geblokkeerd. Accepteer cookies binnen de categorie '%CC%' om deze inhoud te bekijken.