Winterweberen
Just try, it’s HOT!
Voor een heerlijke winterbarbecue!
Lekker op een frisse donkere winteravond met wat vrienden in de tuin, haardvuurtje aan, barbecue aan, glühwein er bij, ..
Klinkt toch wel aantrekkelijk, nietwaar?
Op deze pagina wordt uitleg gegeven over het “Winterweberen” en wat daarbij nuttig is om te weten.
Probeer eens wat overheerlijke specifieke winterse recepten te bereiden.
Winterweberen is hot!
Voor Amerikanen en ook voor veel Europeanen is het al jarenlang vanzelfsprekend dat er het hele jaar door buiten gebarbecued wordt. Kou, sneeuw of wind zijn géén probleem. Sterker nog, de elementen dragen bij aan de intense beleving van het barbecueën in de winter. De producten van Weber zijn ideaal om het hele jaar door te gebruiken, dus ook in de winter. De barbecues en buitenkeukens zijn ontwikkeld in de Amerikaanse stad Chicago en zijn door het plaatselijke klimaat met harde wind, kou en sneeuw ontworpen om te voldoen bij extreme weersomstandigheden. De keuze uit hoogwaardig Amerikaans roestvrij staal of porselein geëmailleerd staal waarborgt uitstekend de temperatuurbehoud met gesloten deksel. De barbecue of buitenkeuken is daarnaast eenvoudig te onderhouden en te reinigen. Alle barbecues en buitenkeukens van Weber kunnen daarom het hele jaar door onder een hoes buiten blijven staan; zo pakt u makkelijk de barbecue erbij om buiten een maaltijd te bereiden. Ook in de winter! Weer of geen weer.
Dat klinkt misschien gek, maar dat is het absoluut niet. Barbecueën is al lang niet meer iets wat we alleen zomers doen. Maar hoe organiseert je dan zo’n winterbarbecue? Met onderstaande tips & tricks wordt het zeker een succes.
Helaas is niet elke barbecue geschikt om ’s winters te gebruiken. Een standaard barbecue van dun materiaal zonder een deksel is niet bestand tegen de kou, en daarom ook niet geschikt. De temperatuur van buiten zal de temperatuur in de barbecue namelijk beïnvloeden. Een barbecue met een deksel zoals de Weber Master-Touch wordt nauwelijks beïnvloed door de kou en door gebruik van het deksel heeft u geen last van de weersinvloeden.
Zorg, als het even kan, dat deze uit de wind staat. De warmte van de barbecue zorgt voor een isolatie van de temperatuur binnenin. Wanneer koude wind op de Weber barbecue blaast, is daar geen sprake van en daarom duurt een barbecue ’s winters ook 2 tot 3 keer langer dan zomers. Daarnaast is het ook fijn als je het zelf niet al te koud krijgt. Het is natuurlijk niet handig om de barbecue direct naast een houten schutting of plastic regenpijp te plaatsen. Barbecueën met sneeuw gaat trouwens ook prima, maar zorg wel dat er een pad richting de barbecue is vrijgemaakt zodat je er, zonder uit te glijden, heen kan lopen.
In de winter is het veel eerder donker dan in de zomer, maar je wilt natuurlijk wel zien wat je aan het bereiden bent. Zorg daarom voor voldoende licht. Sommige heaters geven naast warmte ook licht: maak hier gebruik van. Een sfeervolle tuinfakkel staat leuk, maar geeft vaak onvoldoende licht. Doe de tuinverlichting aan of ga in de buurt van een tuinhuisje staan; hier hangt meestal verlichting. Weber heeft ook een aantal handgreep verlichtingen in het assortiment, zodat je eenvoudig in het donker kunt barbecueën.
De barbecue moet absoluut heet genoeg zijn voordat het vlees erop gaat. Heb je dat checkt? Wanneer je hand langer dan 2 seconden op een hoogte van 10 centimeter boven de kolen kan worden gehouden, is de barbecue nog niet op temperatuur. Dit geldt trouwens ook in de zomer. Het is ook fijn als je zelf warm blijft: Kevlar handschoenen zijn in principe bedoeld om je handen te beschermen tegen de hitte van de barbecue, maar bieden ook uitkomst tijdens een winterbarbecue, juist om je handen warm te houden.
Het lijkt misschien het meest logisch om het eten buiten te bereiden en vervolgens, lekker warm, binnen op te eten. Dat is een prima optie, maar voor een écht wintergevoel kun je het natuurlijk ook buiten opeten. Wil je echt flink uitpakken? Zorg dan voor statafels, zet voldoende heaters neer of plaats eventueel een tent. Ligt er veel sneeuw? Dan kun je hier een bar van bouwen. Het geeft een cool effect en houdt ook de drankjes nog eens lekker koud! Een Fire Place houdt de gasten lekker warm en er kunnen nog marshmallows boven geroosterd worden ook.
Eén van de belangrijkste vragen wanneer we gaan barbecueën: wat gaat erop? Aangezien het om een winterbarbecue gaat, mogen er ook lekker winterse gerechten geserveerd worden. Ga voor een lekker kalfsribstuk, rook wat zalm en serveer als dessert een smakelijke appelcrumble met een compote van bessen. Wist je trouwens dat je zelfs glühwein kan bereiden op de barbecue? Als dat niet winters is!
In het boek “Weber’s Winter Grilling”, wordt het Winter barbecueën nader toegelicht. In dit boek zijn heerlijke inspirerende recepten te vinden en worden de bereidingstijden en de aan te houden temperaturen stap voor stap beschreven.
Onze website maakt gebruik van cookies en verzamelt daarmee informatie over uw bezoek om onze website te verbeteren (door te analyseren), u Social Media content en relevante advertenties te tonen. Zie onze cookies pagina voor meer details of ga akkoord door op de knop 'Accepteren' te klikken.
Hieronder kunt u kiezen welke soorten cookies u op deze website toestaat. Klik op de knop "Cookie-instellingen opslaan" om uw keuze toe te passen.
Deze inhoud is geblokkeerd. Accepteer cookies binnen de categorie '%CC%' om deze inhoud te bekijken.