De voorraadkast
Basic ingredients…
Op deze pagina wordt nader toegelicht welke ingrediënten u standaard op voorraad zou moeten hebben zodat u op elk gewenst moment een lekker barbecue gerecht kunt maken.
Mooie basis ingrediënten voor smakelijke gerechten en een duidelijke en uitgebreide toelichting.
Nooit meer misgrijpen bij een spontane barbecue…
Eenvoudige recepten voor het maken van bijvoorbeeld u eigen mayonaise of ketchup.
Interessant, lees dan snel verder!
Grillen met een goede olie voorkomt dat het voedsel blijft plakken aan het rooster. Olijfolie is een van de gezonde ingrediënten en heeft een milde, fruitige smaak die bijna overal bijpast. Zorg er wel voor dat de te gebruiken olie past bij de toe te passen bereidingstemperatuur om ongewenste bijsmaken/stoffen te voorkomen.
Veel mensen zitten met de vraag welke olie / vet het beste geschikt is om mee te bakken, braden of te wokken. In het verleden werd ons altijd aangeraden dat onverzadigde oliën zoals zonnebloemolie gezond zouden zijn. Maar juist dit soort oliën zijn bij hogere temperaturen niet stabiel meer en er ontstaan kankerverwekkende stoffen.
Uitzondering op de regel is onze nieuwe No Rubbish 207 degrease BBQ Olijfolie met een rookpunt van maar liefst 207°C wat deze ideaal maakt voor het gebruik op– en bij het barbecueën.
Zout behoord tot een van de belangrijkste ingrediënten van de barbecuekeuken. Grof zeezout smaakt puurder dan tafel- en keukenzout omdat het erg zuiver is en geen antiklontenmiddel en andere toegevoegde stoffen bevat. Ondanks de vaak grote korrel lost grof zeezout snel op.
In spreektaal wordt met zout dan ook meestal keukenzout bedoeld. Keukenzout bestaat uit twee delen, natrium en chloride. Één gram keukenzout bevat 400 mg natrium en 600 mg chloride. Zout wordt gebruikt als smaakmaker, ter verbetering van de structuur van voedingsmiddelen en om de houdbaarheid van producten te verlengen.
Ook zwarte peper behoord tot de betere producten onder de specerijen. U kunt het beste gebruik maken van hele korrels welke u bij gebruik fijnmaalt met de pepermolen.
Peper is een in de keuken gebruikte specerij met een zeer scherpe smaak. Peper groeit als bessen aan de tropische peperplant, Piper nigrum. De scherpe smaak van zwarte peperkorrels ontstaat door het bestanddeel piperine. Peper bestaat in verschillende kleurvarianten, zwart, wit, groen en rood.
Zwarte peper ontstaat uit de onrijp geoogste (groene bessen, die bij het drogen bruin tot zwart worden. De buitenkant van de zwarte peper is gerimpeld.
De van sojabonen gemaakte saus heeft een intense smaak en wordt daarom vaak gebruikt voor marinades. Sojasaus is een van de belangrijkste ingrediënten van de oosterse keuken.
Sojasaus is een gefermenteerde saus, gemaakt van de sojaboon, geroosterd graan, water en zeezout.
Hoewel er veel verschillende types sojasaus zijn, zijn de meeste zoute en bruinkleurige vloeistoffen om eten te kruiden bij het koken of op tafel. Hoewel het ontstond in China, wordt het in veel keukens in Azië gebruikt. In de Japanse keuken is het een belangrijke smaakmaker. Chinese en Japanse sojasauzen verschillen erg, en het is niet aan te bevelen om de een voor de ander te gebruiken. In Nederland kent men vooral het Indonesische ketjap manis (zoet) en ketjap asin (zout).
Samen met sojasaus is worcestersaus immens populair bij de bereiding van barbecuegerechten. Deze hoort bij burgers en hotdogs en is ook het belangrijkste ingrediënt bij het maken van een eigen barbecuesaus.
De worcestershire sauce is een uit het Verenigde Koninkrijk afkomstige zoete tafelsaus, vernoemd naar het Engelse graafschap Worcestershire. In Nederland wordt de saus ook wel met de naam Worcestersaus aangeduid.
De saus is in de hele wereld bekend en wordt door tal van chefs gebruikt. Uit een opiniepeiling in 2007 bleek dat deze saus het meest invloedrijke product uit het Verenigde Koninkrijk is op de mondiale keuken.
Met zijn verfrissende smaak behoord deze Franse mosterd bij de standaard ingrediënten van allerlei kruidenmengels. Dijonmosterd vind je ook regelmatig terug in glazuur, azijnsausjes en marinades. Deze smaken vaak wat romiger en pittiger door deze toevoeging.
Franse wetgeving heeft ervoor gezorgd dat de bereiding van Dijonmosterd alleen in de stad Dijon mag worden toegepast.
Er worden mosterdzaadjes van zwarte mosterd voor gebruikt. Deze mosterdzaadjes worden in water geweekt tot ze opzwellen. De vliesjes die om de zaadjes zitten, barsten tijdens dit proces. Het geheel wordt gezeefd, waardoor de vliesjes worden verwijderd. De zaadjes worden vervolgens met most (niet vergist druivensap) tot een gladde pasta gemalen.
Balsamico past bij vele verschillende gerechten, zowel bij zoete als hartige. Het geeft een Italiaanse smaak aan gerechten met verse, gekookte of gegrilde groente, vis en vlees. De echte traditionele Balsamico wordt puur gebruikt en niet meegekookt.
Van de oudste (zeer geconcentreerde) Balsamico volstaan enkele druppels om een salade, carpaccio, vis, kalfsvlees en zelfs ijs te voorzien van een voortreffelijke smaak. De Balsamico uit de supermarkt kan gebruikt worden in dressings of als smaakmaker in jus en sauzen of marinades. Balsamico kan in deze gerechten eventueel vervangen worden door sherry azijn of rode wijnazijn.
Mayonaise is een perfecte smaakdrager voor kruiden en specerijen. Mayonaise vormt vaak de basis van heerlijke sauzen met knoflook of mierikswortel als ingrediënten. Door het insmeren van mager vlees voor het grillen voorkomt u uitdroging.
Mayonaise wordt vaak gebruikt om gefrituurde producten in te dippen. Het leent zich uitstekend als basis voor een uitgebreidere saus. Mayonaise doet het ook goed in salades of op brood. Mayonaise gebruik je overigens alleen voor koude sauzen. Met het oog op de calorieën zijn er lichtere varianten op de markt verkrijgbaar. Men beweert echter dat de lichtere versies lang niet zo goed smaken…
De populairste tomatensaus ter wereld mag natuurlijk niet ontbreken in uw voorraadkast. Het hoort bij burgers en hotdogs en is tevens een van de belangrijkste ingrediënten van eigengemaakte barbecuesauzen.
U kunt ketchup bij vele gerechten gebruiken. Populair is het gebruik van ketchup bij de hamburger, friet en hotdog. U kunt ketchup ook gebruiken voor het marineren van vlees, of als basis voor sauzen die extra tomatensmaak kunnen gebruiken.
Het zoete accent van een goede barbecuesaus heeft deze te danken aan de toevoeging van suiker. Net als de gekaramelliseerde korst van bijvoorbeeld een stuk gebraden varkensvlees. Vanwege zijn karamelachtige smaak past bruine ruit- of basterdsuiker vaak beter bij hartige smaakaccenten van kruidige gerechten.
Onze website maakt gebruik van cookies en verzamelt daarmee informatie over uw bezoek om onze website te verbeteren (door te analyseren), u Social Media content en relevante advertenties te tonen. Zie onze cookies pagina voor meer details of ga akkoord door op de knop 'Accepteren' te klikken.
Hieronder kunt u kiezen welke soorten cookies u op deze website toestaat. Klik op de knop "Cookie-instellingen opslaan" om uw keuze toe te passen.
Deze inhoud is geblokkeerd. Accepteer cookies binnen de categorie '%CC%' om deze inhoud te bekijken.